Moskova Yunus Emre Enstitüsünde ‘‘Yunusça Bir Dünya’’ Paneli ve Konser

Yazıcı-dostu sürüm

09.11.2021 tarihinde Moskova Yunus Emre Enstitüsünde ‘‘2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı’’ etkinlikleri kapsamında ‘‘Yunusça Bir Dünya’’ adlı panel düzenlenmiştir. T.C. Moskova Büyükelçiliği ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ve  Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan gerçekleştirdi.

Büyükelçi Mehmet Samsar ‘‘Büyük şair ve düşünür Yunus Emre’nin eserlerine ve felsefesine Rus dostlarımızın da giderek daha fazla ilgi göstermesi bizi mutlu etmektedir. Nitekim Yunus Emre, temsil ettiği kucaklayıcılık çerçevesinde kültür merkezlerimize de ismini vermiştir. Bu bağlamda bugün burada bize katılan Rus akademisyen ve izleyicilere teşekkürlerimi sunuyorum. Sözlerimi bitirmeden, vefatının 700. sene-i devriyesinde gönül sultanımız Yunus Emre’yi rahmetle anıyor, 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum.’’ diyerek açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan konuşmasında ‘’Türk sufizminin öncü isimlerinden olan Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli’yi anlamadan Türk kültürünün de tam olarak anlaşılamayacağını ve eksik kalacağını söylemiştir.’’

Program Concentus Noster adlı müzik grubunun bestelenmiş Yunus Emre şiirlerinden oluşan repertuvarıyla bir Türk müziği konseri icrası ile devam etti. Severim Ben Seni Candan İçeri, Nice Bir Uyursun Uyanmaz Mısın?, İlim İlim Bilmektir gibi eserlerin seslendirildiği konser katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

’Türk Sufizminin Öncüleri’’ konu başlığında yapılan sunumlar eşliğinde Rus ve Türk araştırmacıların çalışmaları katılımcılarla paylaşıldı. Programda, St. Petersburg Devlet Üniversitesi Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Apollinaria Avrutina Çağdaş Türk Yazarlarının Romanlarında Tasavvuf İmgeleri adlı çalışmasıyla modern edebiyatta Türk Sufizminin çağrışımları ve kavramları üzerinde durdu. Rusya Bilimler Akademisi Üyesi Doç. Dr. Yuriy Anatolyeviç Averiyanov çalışmasında yer alan Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre’nin Türk kültüründeki yerinden bahsetti.  T.C. Moskova Büyükelçiliği Basın Müşaviri Orhan Gazigil Türk Sufi Dilinin Kurucusu Yunus Emre başlıklı sunumunda Yunusça bir dünya yaklaşımının yarattığı çağırışımlar ve Yunus’un benlik arayışındaki yolculuktan bahsetti. Araştırmacı Yazar Elena Yuryevna Ören "Yunus’un Şiirlerinde Semantik" başlıklı sunumunda Yunus Emre’nin şiirindeki bazı kavramların getirdiği yeni yaklaşımlardan bahsederek Yunus Emre ve Türk Sufizmine dair birçok konuya derinlemesine değinmiştir.

Program misafirlere Türk mutfağından ikramlarla son buldu.

Diğer Etkinlikler

3 Haziran günü Türkçenin büyük şairi Nâzım Hikmet vefatının 59. Yılında Moskova Novodeviçi mezarlığında bulunan kabri...

Nâzım Hikmet 120. Yaşında!

Türkçenin büyük şairi Nâzım Hikmet doğumunun 120. yıldönümünde Moskova’da anıldı!...

29-30 Ekim 2021 tarihleri arasında St. Petersburg Devlet Üniversitesinde ‘’Kononov Okumaları’’ adlı konferans...

30.09.2021 tarihinde Rusya’nın Vladimir şehrinde Vladimir Bölgesel Yönetimi, Vladimir Ulusal Personel ve Kariyer...