Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan Çarlık Rusya'sına Bakmak

Yazıcı-dostu sürüm

2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı kapsamında gerçekleştirilen “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan Çarlık Rusya’sına Bakmak” isimli fotoğraf sergisi 21 Haziran 2019 tarihinde Moskova Yunus Emre Enstitüsünde açıldı.

Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nda yer alan, Sultan II. Abdülhamit’in 33 yıllık iktidarı döneminde çekilmiş Çarlık Rusya'ya ait karelerden oluşan ve ilki 3 Nisan’da St.Petersburg’da açılan sergiye Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar başta olmak üzere çeşitli kurum temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açış konuşmasında sergilenen fotoğrafların Türkiye’nin dünya fotoğrafçılık mirasına değerli bir katkı oluşturduğunu vurgulayan Mehmet Samsar, ''Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli şahsiyetlerinden olan Sultan II. Abdülhamit, döneminin teknolojik buluşlarından biri olan fotoğraf makinesi sayesinde fotoğrafçılığa özel bir ilgi göstermiş ve bu sayede bizlere de zengin bir fotoğraf koleksiyonu bırakmıştır.'' şeklinde konuştu.

Samsar, koleksiyonun Türkiye'nin dünya fotoğrafçılık tarihi açısından değerli bir katkı olduğunu belirterek “2. Abdülhamid’in diğer ülkelerle ilişkilerinde fotoğraflar sayesinde bu ülkeler hakkında edindiği somut gözlemleri etkili olmuştur." dedi.

II. Abdülhamit Araştırma Merkezinden Prof.Dr. Melek Özyetkin ve T.C. Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal'ın önemli katkı sunduğunu sergi 28 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek. 

Koleksiyon Hakkında

Küratörlüğü dünyaca tanınmış fotoğraf sanatçısı Kamil Fırat tarafından yapılan “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan Çarlık Rusyasına Bakmak” adlı sergi, Türk-Rus toplumları arasındaki tarihî ve kültürel ilişkilere özel bir pencere açıyor. Sultan Abdülhamid Koleksiyonu'nda yer alan 19.yüzyıl Rusya’sına ışık tutar nitelikteki fotoğraflar dönemin sosyal ve kültürel gelişimini de gözler önüne seriyor.

Abdülhamid’in görsel tarih açısından ‘nadir eser’ olarak kabul edilen koleksiyonu; yalnızca imparatorluğun geniş bir perspektiften görünüşünü sunmakla kalmıyor aynı zamanda 38 farklı ülkenin fotoğraflarını da barındırıyor. Bu yönüyle Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu sadece Türkiye için değil dünya kültürü açısından da eşsiz değere sahip kültürel bir miras olarak görülüyor.