"Tarihi ve Kültürel Bağlamda Türkiye ve Rusya" Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Moskova Büyükelçiliği himayesinde ve THY desteğiyle Moskova Yunus Emre Enstitüsünde “Tarihi-Kültürel Bağlamda Türkiye ve Rusya” konulu bir panel gerçekleştirildi. Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi ve ünlü Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı ve Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dmitri Vasilyev'in konuşmacı olarak katıldığı programda açış konuşmasını Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz yaptı.

Gerçekleştirilen panelde iki ülke arasındaki ilişkilere dair değerlendirmelerde bulunuldu. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tarih boyunca daima önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “1. Dünya Savaşı’ndan çıkmamıza rağmen o dönemde sağlık, eğitim ve demir yolu gibi konularda çok önemli mesafe kat ettik. Araya 2. Dünya Savaşı girmese, daha çabuk kalkınabilecektik. Rusya ve Türkiye arasında barış olduğu takdirde kalkınma oluyor. Eğer iki ülke arasında barış olmazsa o zaman hayat duruyor”, ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın tarih boyunca en yetenekli diplomatlarını Türkiye'de görevlendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev de, "Rusya ve Türkiye arasında ilişkiler ne zaman iyiye gitse bu Avrupalı ülkeleri rahatsız etti. Batılı ajanlar vasıtasıyla hem Rusya'da hem Osmanlı'da siyasi ve sosyal düzeyde ilişkileri bozmak için mutlaka kışkırtıcı adımlar atıldı. Ancak hem Rusya hem de Türkiye, birbirlerine son derece yakın kültürleriyle bu zorlukları aşmayı başarmışlardır.” şeklinde konuştu.

Panelin ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Dmitri Vasilyev’e Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz tarafından plaket takdim edildi.