Moskova’da “Rus-Türk İlişkilerinde Ortak Noktalar” Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsünde ‘Rus-Türk İlişkilerinde Ortak Noktalar’ adlı uluslararası konferans düzenlendi.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Gazi Üniversitesi ve T.C. Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliği ile alanlarında uzman Rus ve Türk akademisyenleri 16 Aralık 2019 tarihinde bir araya getiren etkinlikte, ‘Rus-Türk İlişkilerinde Ortak Noktalar’ başlığı altında geçmişten bugüne iki ülke arasındaki kültürel, edebi, tarihi, ekonomik, sosyolojik ve siyasi ilişkiler ele alındı.

Etkinlikte açılış konuşmaları, Şarkiyat Enstitüsü Başkan Yardımcısı Alikber Alekberov, Şarkiyat Enstitüsü Yakın ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vyaçeslav Belokrenitsky, Rossotrudniçestvo Gençlik Programları ve Kamu Diplomasisi Geliştirme Departmanı Başkanı Vitaly Solenetsky, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Rusya Şarkiyatçılar Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dimitry Vasilyev, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve Moskova Yunus Emre Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından yapıldı. Açılış konuşmalarında ortak vurgu ise ‘Rusya ve Türkiye arasındaki ortak değerler ve köklü ilişkilerin bu tür etkinlik ve paylaşımlarla her geçen gün güçlenerek devam edeceği’ oldu.

Rusya’da Türkçe Öğrenimi, Rusya’da Türkiye’nin-Türkiye’de Rusya’nın Tanıtımı, Rusya ile Türkiye’nin Kültürel-Tarihi İlişkileri ve Rusya ile Türkiye’nin Ekonomik İlişkileri başlıklarıyla dört ana bölümde ilerleyen program, konuşmacıların sunumları ile devam etti.

Türk mutfağından ikramların da sunulduğu etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın da katılımlarıyla gerçekleşen yemek organizasyonu ile sona erdi.