Moskova'da İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

Yazıcı-dostu sürüm

İstiklal Marşı'nın kabulünün 98. yılı münasebetiyle, Moskova Yunus Emre Enstitüsü'nde anma programı düzenlendi. 

T.C. Moskova Büyükelçiliği himayesinde gerçekleşen anma programının açılış konuşmasını yapan T.C. Moskova Büyükelçisi Sayın Mehmet Samsar, Mehmet Akif Ersoy'un Millî Mücadeleki önemli rolünü de vurgulayarak, İstiklâl Marşı'nın tüm milleti bir araya getiren ve bütünleştirici yönüne işaret etti.

Açılış konuşmasının yapılmasının ardından  Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan söz aldı. Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı'nı edebî açıdan değerlendiren Özkan, ''Mehmet Akif Ersoy, hiç şüphesiz İstiklâl Marşı şairi idi, millî şairdi, vatan şairi idi, önemli bir isimdi.  Sancıları, davası olan bir adamdı ve tüm sanatını, şiirlerini vatan ve milletin yeniden ihyasına adadı. Onun için asıl sanat hakikati dile getirmekti." ifadelerini kullandı.

Müteakiben söz alan T.C. Moskova Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Alper Alp de konuşmasında, Âkif'in İstiklâl Marşı'nı bir eser olarak ortaya koyarken, aynı zamanda Millî Mücadelede millete yön veren bir aydın olması yönüne vurgu yaptı.