“Arşiv Kaynakları Işığında Rusya-Türkiye İlişkilerinin 500. Yılı” Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

30 Ekim 2018 tarihinde Rus Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesinde “Arşiv Kaynakları Işığında Rus-Türk ilişkilerinin 500. Yılı” Sergisi açıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü ve Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesinin (RGGU) ortak katkılarıyla 500 yıllık Rus-Türk ilişkilerinin tarihini kapsayan Osmanlı belgelerinin suretleri sergilendi.

Açılış törenine T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr.Uğur Ünal, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü Doğu Tarihi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Dmitriy Vasilev, Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Olga Pavlenko katıldı.

Emeği geçen Rus ve Türk akademisyenlere teşekkür eden Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz Sputnik, “Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin asırlık tarihi vardır. Moskof Knezliği ile Osmanlı İmparatorluğu ile ilk temaslar 1492 yılına aittir. Ticari ve sosyal irtibatlar daha da erken bir dönemde başlamıştı. İniş çıkışlar olmasına rağmen şimdi ilişkiler yeni ivme alıp hızla gelişiyor.  Ben büyükelçi olduğumdan beri mesela iki liderimiz 15 kere görüştü ve o açıdan bu serginin anlamı özeldir. İş birliğimiz hem ekonomik, hem kültürel somut projeleri oluşturuyor. Yani bu sergi ilişkilerimiz bakımından önemli. Çünkü siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz gayet iyi ama insani ve akademik ilişkilerimizin daha gelişmesi lazım ama ortak tarihe bakmak, karşı taraflarımızı tanımak bu ilişkilere katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

T.C. Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ise, “Arşivler sadece savaşların ve anlaşmaların yer aldığı yer değil aynı zamanda milletlerin ve devletlerin kültürünün saklandığı bir yerdir.” şeklinde konuştu.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan da Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilere ait tarihi belgelerin iki ülkenin birbirine ne kadar ihtiyacı olduğunu ve ilişkilerin ne kadar derin ve eski olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

10 Kasım'a kadar açık kalacak olan sergi, Rusya’da Türkolog yetiştiren Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsünün kuruluşunun 200. yılı anısına ithaf edildi.